Astazi am urmarit pe site-ul Camerei Deputatilor ( cat am putut), dezbaterea pe tema procedurii insolventei persoanei fizice si am reusit sa inteleg cam ce se doreste….

Ministerul Justitiei si C.S.M au sustinut ca executorul judecatoresc sa faca lichidarea bunurilor debitorului, idee sustinuta si de executorii judecatoresti. Motivatia este ca executorul judecatoresc are clar stabilita prin Codul de procedura civila procedura de vanzare care acum este transparenta, costurile care sunt unice ( si nu tin de durata procedurii ca la lichidatori), organizarea teritoriala a executorilor judecatoresti ( inteleg ca sunt numiti de Ministerul Justitiei pe langa Judecatorii) si procedura de vanzare identica.

Am dezvoltat problema si am observat ca in Legea insolventei persoanei juridice 85/2014, avem trimiteri exact la executare silita din Codul de procedura civila – enumeram articolele din Legea 85/2014 – art. 5 alin. 5, art. 42 alin.1,3 si 4, art. 99 alin. 3, art. 156 alin.2 ( vanzarea bunurilor).

Pot sa constat pentru prima data ca in fata legiuitorului apar si executorii judecatoresti. Un lucru demn de apreciat dar si mai interesant este faptul ca, pentru prima data in istorie, aparatul de justitie ( MJ, CSM si executorii) merg toti in aceeasi directie ( vanzare prin executor).

Am auzit ca este vorba de 850.000 de dosare de executare silita – persoane fizice ( nu stiu daca am retinut nr. exact dar pe aici era).

Apoi nu am putut sa nu remarc atitudinea si iesirea total necontrolata a Arinului de la UNPIR care a sters pe jos cu propunerea C.S.M si M.J ( singurii cu atributii in domeniu), excluzand definitiv o alta varianta decat cea prin membrii castei lui de S.R.L-uri ( SPRL-uri ). Apoi doamna avocat/lichidator/deputat Ana Birchall, sterge si dansa pe jos cu C.S.M si M.J sustinand ca executorul nu este in stare sa faca o astfel de procedura pentru ca este o procedura mai speciala.

Imi este clar ca nu exista argumente in acest sens, dar membrii UNPIR s-au sustinut unul pe altul. Va dati seama, vorbim de 850.000 de dosare care intra direct la lichidatori iar Statul Roman va suporta asta! Foarte interesant cu acesti lichidatori incearca sa puna mana pe o felie mare de tort! Asta era deci miza, mie mi-a scapat pana acum!

Statisticile ne arata ca procedurile de insolventa a persoanei juridice au scazut in 2014 cu 40% ( in mare parte datorita – ..nu din cauza.. – noii legi a insolventei, 85/2014) si sesizand potentialul tort care exista in curtea executorilor judecatoresti, abilul Arin Stanescu a inceput sa caute surse alternative de bani si se pare ca le-a si gasit si s-a pus deja pe treaba! Din ce inteleg de la membrii UNPIR, aceasta UNIUNE este deja in insolventa, banii nu mai vin, procedurile sunt in scadere vertiginoasa. In anul 2014 lichidatorii patriei au avut un portofoliu de 18.000 de dosare la 2.600 lichidatori activi. Asta inseamna ca in anul 2014 au existat 0,69 dosare/lichidator. Ceea ce inseamna ca UNPIR cu toate SRL-urile lui (SPRL) este in insolventa….. Au inceput sa se bata pe procedurile de 2 lei in care-i numeste instanta, alti clienti nu mai au!

Foamea de bani il duce pe Arin Stanescu intr-o zona noua si intra in conflict direct cu C.S.M, M.J si executorii judecatoresti. Adica acei profesionisti ai justitiei ( toti 3) care sustin clar ca procedura trebuie sa fie facuta de executorul judecatoresc, singurul care are autoritatea publica a statului.

Aici, ilustrul batran al UNPIR, sustinut de profesoara de insolventa, deputata Birchall ( Yale University) bat campii cu gratie cand incearca sa deturneze atentia de la specialistii juristi (singurii abilitati) care pot emite pretentii ca le cam cunosc in ale legii. Din ce am citit, executorii astia judecatoresti, desi blamati pentru ca fac actul cel mai urat al justitiei, chiar sunt obligati sa aiba studii de drept si Ministerul Justitiei le controleaza activitatea.

Membrii UNPIR pot fi juristi, economisti, maturatori, infractori ( a se vedea chiar batranul Stanescu – condamnat penal prin firma dansului RVA) spre deosebire de ceilalti.

Astfel ca, sesizand tortul pe care UNPIR vrea sa-l fure pervers de la executorii judecatoresti, pe banii Statului Roman ( adica ai nostri ai tuturor), eforturile mele se vor canaliza in aceasta directie!

Onorariul lichidatorului este lunar + procent din vanzarea bunurilor. De aici si intentia UNPIR ca procedura sa dureze mult. Cu cat dureaza mai mult, cu atat onorariul lunar al lichidatorului este asigurat o perioada mai mare de timp. E ca si cum ai sti ca ai salariul asigurat de la persoana fizica Ionescu Ion timp de 5 ani (sau cat va dura procedura) si la sfarsit daca vei vinde si casa domnului Ionescu, vei mai lua 10% din valoarea acesteia.

Spre deosebire, executorul judecatoresc are un onorariu fix, la valoarea creantei pe care-l percepe o singura data, fie ca procedura dureaza 3 luni sau 5 ani, onorariul este acelasi.

Prin urmare, infractorii de la UNPIR vor sa-si asigure salarii lunare din 850.000 de dosare pe care se pare ca le fura de la executorii judecatoresti ( care au fost deja platiti in aceasta procedura)!

Deci, contrar opiniei C.S.M si M.J, mutam 850.000 de dosare la UNPIR si facturam Statul Roman ( adica pe noi toti). Va repet, in procedura insolventei persoanei fizice, onorariul este suportat de Statul Roman!

Daca tot au fost deja platiti executorii judecatoresti si daca oricum au un cost de N ori mai mic, de ce sa nu-i lasam pe ei sa se ocupe de aceasta procedura? Propunerile M.J. si C.S.M chiar mi se par de bun simt in conditiile date!

Asa ca, cetateni romani si ziaristi (care trebuie sa informati opinia publica), fiti fericiti, daca aceasta lege trece, veti cotiza zilnic la bunastarea UNPIR, a lui Arin si Piperea.

Dormi linistit„, Arin si Piperea „vegheaza pentru tine” !

Sper in continuare ca voi gasi un jurnalist cu capul pe umeri care sa ia si sa dezvolte problemele semnalate pe acest blog!

P.S. – Ce buni ar fi fost banii ( 850.000 dosare x X lei/luna) pentru pensii sau medicamente compensate….Noi, ii facem cadou acestor infractori de la UNPIR!

Reclame