Astazi citim anunturi de la Dl. Piperea si Dl. Cuculis, ca s-au depus notificari, ca este totul bine, scapam!

Ce omit ei sa va spuna? Costurile! Banii de care scapati rapid din buzunare.

  1. Cost estimat notificare+reprezentare in instanta = 4.000 lei ( vehiculat in presa) + ?. Daca procesul va dura 2 ani, sumele se vor majora cu deplasari si alte chichite avocatesti.
  2. Impozit pe tranzactie cf Cod Fiscal = 2% sau 3% din valoarea imobilului. 2% din imobil de 50.000 EUR = 1000 EUR= 4500 lei
  3. Cost notar dare in plata (http://notariat-tineretului.net/dictionar-juridic-dex/dare-in-plat) – exemplu – imobil de 50.000 EUR – ~ 4.500 lei ( cu tot cu taxe intabulare) 
  4. * Daca sunteti in executare silita, datorati si cheltuielile de executare silita ce sunt in sarcina dvs. conform art. 670 alin. 2 C.Pr.Civ. republicat „Cheltuielile ocazionate de efectuarea executării silite sunt în sarcina debitorului urmărit..” Credit de 100.000 euro, cheltuieli de executare intre 7000(minim) si 12000(maxim) lei, TVA Inclus, conform OMJ ( http://www.juridice.ro/212818/modificarea-onorariilor-executorilor-judecatoresti.html)

Cost estimat debitor cu imobil de 50.000 euro fara sa fie in executare= 4000+?+4500+4500=13.000 lei +? 

Cost estimat debitor cu imobil de 50.000 euro in executare cu credit de 100.000 EUR = 13.000 lei+?+7000 lei (minim)=20.000 lei+? ( 25.000  lei +? – varianta pe maxim la executor)

In schimb, deja o categorie de oameni cu capul pe umeri s-au gandit la o alta varianta ( cost 0) de dare in plata, romanul e inventiv. Nu se opune executarii silite, ba chiar cauta repede cumparator, se vinde imobilul in 2 luni de zile. Executorul isi retine cheltuielile din pretul imobilului. Apoi debitorul cere in baza art 8 alin. 5 din Legea 77/2016 („Dreptul de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparţine şi consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanţei, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului.”)  sa se constate stingerea datoriilor. Astfel evita costul cu notarul ( pt actul de dare in plata) si cu avocatul.Nici nu mai sta 2-3 ani prin instante ce sufletul la gura.

Pentru necunoscatori, la notificarea prevazuta de lege, se suspenda tot dar nu veti avea ridicate si popririle de pe conturi/venituri. Conform art. 784 alin. 1 C.Pr.Civ. republicat (Din momentul comunicării adresei de înfiinţare a popririi către terţul poprit sunt indisponibilizate toate sumele şi bunurile poprite. De la indisponibilizare şi până la achitarea integrală a obligaţiilor prevăzute în titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendării urmăririi silite prin poprire, terţul poprit nu va face nicio altă plată sau altă operaţiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate”). Asta inseamna ca, va fi suspendata executarea, banii se vor strange lunar si tertul poprit ( angajatorul sau banca) nu-i va vira catre dvs. sau catre executor, vor ramane acolo pana in momentul in care se va finaliza darea in plata si va disparea suspendarea actiunilor judiciare sau extrajudiciare. Apoi executorul va retine din aceste sume cheltuielile de executare silita si daca suma e mai mare, va va restitui diferenta. Daca suma stransa este mai mica, va va urmari pe diferenta. 

Astfel, putem concluziona ca daca va gasiti un cumparator, mergeti la executor, faceti vanzarea rapid si in maxim 3 luni ati inchis totul pe cost zero! Aviz amatorilor! Romanul e inventiv! Chiar nu am mirosit deloc o astfel de varianta pana acum. Astazi, ea mi se pare cea mai rapida si fara costuri! Mai ales ca duce si ea la stingerea datoriei, fara prea multe batai de cap, birocratie si timp pierdut pe la Tribunale!

LATEST UPDATE – 19.05.2016:

In aceasta varianta, pe vanzare in executare, nu veti mai fi obligati sa achitati impozitul de tranzactie pe loc. Fiscul emite decizia de impunere pe numele debitorului urmand a va executa silit pe aceste sume sau faceti dvs plata in timp ( nu pe loc). Decizia nr. 662/2014 spune exact acest lucru (http://lege5.ro/Gratuit/guytmnzxgq/decizia-nr-662-2014-referitoare-la-admiterea-exceptiei-de-neconstitutionalitate-a-dispozitiilor-art-771-alin-6-teza-finala-din-legea-nr-571-2003-privind-codul-fiscal), ca noul proprietar isi va intabula dreptul de proprietate fara dovada platii impozitului pe tranzactie.

 

Reclame